Verpleegkundigen van Zorgwaard, Heemzicht en Alerimus enthousiast over slimme sloten

“Nooit meer terug naar de fysieke sleutels”

Geen sleutelbossen meer om mee te sjouwen en sneller bij de cliënten. De verpleegkundigen van de zorgorganisaties AlerimusHeemzicht en Zorgwaard ervaren de voordelen van het slimme slotOpen Care Connect Implementatie Partner Polvo BV installeert dit elektronische slot bij cliënten van deze organisaties eStichting Personenalarmering Hoeksche Waard (SPHW) 

Voortaan gaat de deur open met een slimme app op de telefoon van de wijkverpleegkundige. De organisaties kozen voor een digitale toegangsoplossing gestoeld op het concept Open Care Connect, waarbij een samenwerking in de Hoeksche Waard wordt gecreëerd om één afgestemde dienst te leveren t.b.v. cliënt, zorgprofessional en implementatiepartner. De toegangsoplossing vergemakkelijkt de onderlinge samenwerking tussen verschillende organisaties, inclusief nachtzorg. 

Traditioneel werken wijkverpleegkundigen met sleutels, die ze krijgen van hun cliënten. Deze sleutels hangen in een sleutelkluis die medewerkers kunnen openen met een loper. Deze werkwijze heeft twee nadelen, signaleert Wim Scheepers, projectmanager bij Polvo BV: Ten eerste loop je als verpleegkundige met sleutels die niet van jezelf zijn. Ten tweede gaat er nogal wat tijd verloren als je bij een alarm eerst de sleutel moet ophalen op kantoor en pas daarna naar de cliënt kuntDat is een groeiend probleem, omdat mensen langer thuis wonen en de zorgzwaarte toeneemt. Organisaties krijgen dus steeds vaker meldingen. Daardoor neemt het belang van goede, efficiënte toegang toe. 

Slim Langer Thuis  

Zorgwaard, Alerimus, Heemzicht en SPHW sloegen daarom de handen ineen in het programma Slim Langer Thuis. SPHW verzorgt voor de vier zorgorganisaties de personenalarmering en het toegangsmanagement. Onder Slim langer Thuis valt onder meer het project Toegang. De vier partners werken samen met de Open Care Connect-partners voor het leveren van één afgestemde dienst in de regio. Dit met het doel om de professional te ondersteunen in het werk en de cliënt te faciliteren in het zo lang mogelijk thuis wonen. De eerste 130 sloten zijn tussen november 2020 en januari 2021 geplaatst. De komende tijd gaan álle teams over. In totaal krijgen zo’n vierhonderd thuiswonende cliënten zo’n slim slot. 

Direct eropaf  

De verpleegkundigen die er al mee werken, zijn enthousiast. Zoals Leoni Noordzij van Zorgwaard: “Het werkt heel fijn. Je staat voor de deur, pakt je werktelefoon, opent de app en drukt op ‘Toegang’. Hierdoor kunnen we nu direct vanuit huis onze rondes maken. Dat scheelt gemiddeld een kwartier reistijdIn geval van een alarm kan de dichtstbijzijnde medewerker, die toevallig bij de buurvrouw werkt, er direct op af. Dat kan ook iemand zijn van een collega-organisatie. Ook dan hoef je dus niet eerst een sleutel te halen, wat trouwens ook administratief werk scheelt.”  

Er is geen internetverbinding nodig om te deur te openenlegt Wim uit. “De telefoon heeft alleen maar de juiste sleutelbos nodig. De communicatie met de deur vindt plaats met bluetooth. In een kluis op kantoor liggen noodtelefoons. En raakt iemand zijn telefoon kwijt, dan wordt deze op afstand onklaar gemaakt. Dit zorgt voor bescherming van de cliëntgegevens.” 

Positief  

Leoni merkt dat ook de bewoners positief zijn: “Het slot voelt heel vertrouwd voor hen. Van binnenuit kunnen ze de deur zelf openen met een draaiknop. En de deur afsluiten kan met de sleutel die ze krijgen bij het slot. De bewoner kan ook kiezen voor een afstandsbediening. 

App op je telefoon 

Monique van Galen werkt alweer bijna tien jaar als verpleegkundige bij Stichting Alerimus. Ze heeft vergelijkbare ervaringen. “Tot nu toe werkt één wijkteam met het slimme slot. We hebben de circa 35 cliënten en hun mantelzorgers hier zorgvuldig op voorbereid. Eigenlijk wilde iedereen direct meedoen. Onze clnten vinden het allereerst een geruststellend gevoel dat de wijkverpleegkundigen niet meer met hun sleutels over straat lopen. Want het is voor hen heel wat om hun sleutel te moeten afgeven. Fijn vinden ze het ook dat niet iedereen naar binnen kan. Want je krijgt niet zomaar een app op je telefoon. En je kan de app wel downloaden, maar je hebt wel de rechten nodig. 

Snel toegang tot cliënten 

Ook de medewerkers willen niet meer terug naar de sleutels, weet Monique. “Er was eerst wel een afwachtende houding, maar we kregen iedereen toch snel mee. We lopen allemaal onze vaste routes. Als het nodig is, nemen we een cliënt over van een collega. Dat kan omdat we met onze telefoon toegang hebben tot de digitale sleutels van alle cliënten. Van cliënten van andere zorgorganisaties kunnen we alleen de gegevens inzien die van belang zijn. Zoals de adresgegevens en de belangrijkste gegevens uit het zorgplan. Dit om te kunnen inschatten wat er aan de hand kan zijn.  

Nachtrooster 

’s Nachts werken er collega’s van Alerimus, Heemzicht en Zorgwaard volgens rooster voor de SPHW, vanuit Klaaswaal. Monique: Op kantoor ligt een telefoon met de app die toegang geeft tot alle cliënten die een abonnement hebben bij SPHW. Het maakt niet uit of de opvolging door Alerimus, Heemzicht of Zorgwaard wordt gedaan. Overdag zijn de cliënten verdeeld over de zorgorganisaties. ’s Nachts is één collega bereikbaar voor alle cliënten die zijn aangesloten bij SPHW, ongeacht bij welke organisatie de opvolging is. 

Snelle plaatsing 

Het digitale slot is een motorcilinder met batterijvoeding. Er is dus geen bekabeling nodig en het slot past op vrijwel elke deur met een europrofielcilinder. Het totale product voldoet aan het SKG-*** en aan het politiekeurmerk VeiligWonenWoont een cliënt in een appartementencomplex, dan plaatst Polvo een digitaal slot op de hoofdentree, natuurlijk in overleg met de beheerder. Wim: Meldt er zich een nieuwe cliënt aan, dan kunnen we het slot snel plaatsen. Ook zorgen we dat de sleutel beschikbaar komt in de digitale sleutelbos van de thuiszorgmedewerker. Deze medewerker heeft vanaf dat moment ook inzicht in het zorgdossier en de gemaakte afspraken met de cliënt. We hanteren een autorisatiestructuur. Deze werken we periodiek bij, zodat de toegekende rechten altijd actueel zijn.  

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp
geen fysieke sleutels

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.