In de zorg zijn veel aanbieders van losse applicaties. Als je niet oppast krijg je een onbeheersbare brei aan digitale oplossingen die niet het gewenste effect opleveren. Hoe ga je daar als zorgorganisatie verstandig mee om? In dit artikel lees je hoe je wél duurzaam innoveert.
Als zorgorganisatie wil je digitale oplossingen die werken. Daarbij willen verzekeraars ook dat je innoveert. Dus als je een probleem ervaart, ben je geneigd om snel op zoek te gaan naar een technische oplossing. Zoals saturatiemeters, slim incontinentiemateriaal, slaapdetectie, valdetectie en medicatiedispensers. Overal zijn puntoplossingen voor. En er komen regelmatig nieuwe bij.
Hogere eisen
Jelmer Ouwerkerk, Chief Strategy Officer (CSO) bij Eurocom Group: “Zet je zo’n puntoplossing op kleine schaal in, dan kan deze best succesvol zijn. Wil je opschalen? Dan wordt het complexer. Zorgorganisaties gaan hogere eisen stellen aan zo’n puntoplossing: sluit die wel aan op onze processen? Bereiken we daarmee wat we willen bereiken? Hoe zit het met de continuïteit van de dienstverlening en het bedrijf, de productaansprakelijkheid en de garanties? Staat de leverancier voor me klaar, ook ’s nachts met 24×7 on site en remote dienstverlening?”
Bij vrijwel elke losse puntoplossing hoort tegenwoordig cloudruimte en een app. Dus hoe meer oplossingen, hoe meer losse apps en online portals. En dus hoe meer bliepjes, lichtjes en vibraties op de telefoon van de zorgprofessional. Dat levert veel onnodige werkverstoring, onrust en stress op.
Start bij je zorgvisie
Steeds meer zorgorganisaties beseffen dat dat zo niet werkt. “Duurzaam innoveren, lukt niet met alleen losse puntoplossingen”, vertelt Martijn Schuurmans, CEO van Eurocom Group. “Je moet toch echt starten bij de basis: de zorgvisie. Welke ambitie heeft je organisatie? Welk effect moet de digitale oplossing hebben voor de werkvloer?” Selecteer vervolgens de juiste partners met wie je een traject van strategische consultancy ingaat. Kies een partner die jou kritisch bevraagt, meedenkt en waarmee je samen concrete oplossingen bedenkt.”
Data gedreven oplossing
“Belangrijk is dat je kiest voor een data gedreven oplossing”, vervolgt Martijn. “Want alleen dan kun je monitoren of de gekozen oplossing bijdraagt aan de ambitie. Die oplossing moet schaalbaar zijn, zodat die ook bij verdere groei of verandering blijft aansluiten bij de zorgvisie. Het belangrijkste is dat de digitale oplossing menselijk is. Ze moet echt ten goede komen aan de bewoners of cliënten en – niet in de laatste plaats – de zorgprofessionals. Want iedere zorgorganisatie is faciliterend aan hén.”
Innovatieteams
Veel zorgorganisaties hebben tegenwoordig een innovatieteam. Martijn juicht dit toe. “Zo’n team haalt alle informatie op vanuit de werkvloer en formuleert de gewenste resultaten en bepaalt de kaders van de digitale oplossing. Op die manier word je een nog betere gesprekspartner voor ICT-bedrijven.” Het is volgens Martijn verstandig dat zo’n innovatieteam samen met een kritische technologiepartner bepaalt welke concreet apparatuur moet worden aangeschaft. “Technologiepartners, waaronder Eurocom, zijn op de hoogte van alle mogelijkheden en valkuilen op het gebied van zorg-ICT.”
Eén centraal platform
Eurocom zoekt proactief de samenwerking op met andere gelijkgestemde technologiepartners om lange termijnsamenwerkingsverbanden aan te gaan met zorgorganisaties om samen de basis te leggen voor duurzame innovatie. En zo de kwaliteit van werken en leven voor zorgprofessionals en cliënten te bevorderen. Jelmer: “Het ecosysteem maakt gebruik van 3 IT-bouwstenen: OCC | Gateway, OCC | Cloud en OCC | Mobile. Via OCC | Gateway, een slimme hub, koppelen we geselecteerde expertoplossingen van diverse leveranciers aan één slimme app (OCC | Mobile) en een uitgebreid cloudplatform (OCC | Cloud). Dit ecosysteem haalt het beste naar boven bij elk aangesloten apparaat. De connectiviteit is maximaal en meldingen gaan direct naar de juiste collega.”
Wat doe met je bestaande puntoplossingen?
Wat nu als je al veel expertoplossingen in huis hebt? Martijn: “Soms kun je de processen aanpassen en dezelfde apparatuur blijven gebruiken. Maar vaak sluiten een apparaat of de leverancier niet goed aan. Bijvoorbeeld omdat het apparaat niet wordt doorontwikkeld. Of omdat de leverancier niet bereid is data te delen, terwijl jij beslist data gedreven wilt werken. Dan is het goed te beseffen dat de kosten van niet-optimale processen veel hoger zijn dan de kosten van die apparaten. In elk geval moet je eerst terug naar de basis. Dat kost meer tijd, maar het levert je heel veel meer op.”