Zorgorganisaties Hoeksche Waard implementeren coronaproof zorginfrastructuur

Corona is voor veel zorgorganisaties een reden om projecten uit te stellen. Zo kwamen tijdens de eerste golf initiatieven stil te liggen die preventie en veiligheid verhogen bij cliënten én efficiënter werken mogelijk maken voor zorgprofessionals. Maar juist als de werkdruk hoog is zijn deze initiatieven meer dan welkom. Eurocom Group werkt samen met partners aan het implementeren van strategische projecten die beslist doorgang moeten vinden. We doen dit met Open Care Connect.

Zo ook met het strategische programma Slim Langer Thuis uit de Hoeksche Waard zijn we aan de slag gegaan om projecten uit te rollen met in acht name van de corona-maatregelen. Hierbij moet het concept Open Care Connect | Thuis zorgen voor veiliger wonen en slimmere zorg. Eind 2019 begonnen we met de plaatsing van slimme sloten bij cliënten met thuiszorg van Zorgwaard. Na een stop van enkele maanden, gaan we nu toch door. Zorgwaard vindt het belangrijk om door te zetten, juist omdat digitale toegang besmetting helpt voorkomen. Open Care Connect Partner Polvo installeert de sloten volgens een strikt coronaprotocol.

Slim Langer Thuis

Slim Langer Thuis is het gezamenlijke strategisch programma bestaande uit diverse projecten van zorgaanbieders Alerimus, Heemzicht, Zorgwaard en Careyn en Stichting Personenalarmering Hoeksche Waard (SPHW) en corporatie HW Wonen. Ze doen dit vanuit de gezamenlijke ambitie om de zorg thuis slimmer in te richten. Dit om de zorg zo lang mogelijk uit te stellen (preventie), het helpend vermogen met én voor de lokale gemeenschap te versterken (participatie) en de zorgcapaciteit te vergroten door slimmer te organiseren (innovatie). Binnen het eerste project zouden we circa 180 woningen in De Hoeksche Waard voorzien van een slim slot op de voordeur. Maar corona gooide vooralsnog roet in het eten.

Eenvoudig en veilig

Leoni Noordzij is wijkverpleegkundige bij Zorgwaard en betrokken bij de projectgroep. Ze vertelt: “Tot nu toe hebben twintig cliënten een slim slot. Wij als zorgmedewerkers krijgen een app waarmee we de deur openen. Als er een alarmering binnenkomt, hoeven we niet meer eerst naar kantoor om een sleutel op te halen, maar we kunnen direct naar de cliënt. Dat scheelt veel tijd. Het werkt heel eenvoudig. Je staat voor de deur van de cliënt, opent de app en daarin verschijnen de naam en het huisnummer van de cliënt. Dan druk je op ‘Open’. Je kunt de deur ook sluiten met de app. De cliënten waren snel gewend. Ze kunnen de deur nog steeds openen met een mechanische sleutel. Eventueel kiezen ze voor een afstandsbediening. Zij zien het belang ook in, vooral omdat wij als medewerkers niet meer met sleutelbossen over straat hoeven. Het wordt voor hen dus veiliger.”

Minder reisbewegingen, minder contactmomenten

Zorgwaard beseft dat het werken met digitale toegang ook reisbewegingen en contactmomenten met collega’s op kantoor scheelt. En omdat de medewerkers de deur zelf openen met de app, is er geen contact nodig met de cliënt om binnen te komen. Leoni: “Dat zijn belangrijke voordelen, juist in deze tijd. Daarom maken we graag haast met het project. Want als alle sloten zijn geplaatst, kunnen we ook makkelijker thuis werken en vanuit huis direct naar de cliënt. Nu nog verzamelen we allemaal om 7 uur ‘s ochtends op kantoor om de sleutels op te halen. Je bent dan in een kleine ruimte bijeen. We hebben natuurlijk maatregelen getroffen, maar het risico op besmetting blijft aanwezig.”

Coronaprotocol

Dit najaar krijgen 34 thuiswonende cliënten een elektronisch slot op de deur. In sommige gevallen wordt ook de centrale toegangsdeur tot een complex voorzien van een elektronisch slot. Daarna rollen we het uit bij de andere thuiszorgteams van Zorgwaard. Het gaat om mensen die niet zelf de deur kunnen openen, om mensen aan wie Zorgwaard zorg levert en om mensen die alarmering hebben. De montage wordt uitgevoerd door Polvo BV, specialist in elektronische toegangstechniek met ruim 50 locaties door heel Nederland. Polvo werkt volgens een strikt coronaprotocol, vertelt projectmanager Wim Scheepers: “In samenwerking met het thuiszorgteam worden meldingen van corona-achtige klachten verwerkt in het helpdesksysteem van Open Care Connect. Als we een afspraak maken, vragen we de cliënt of er klachten zijn. Is er niets aan de hand, dan doet de monteur nogmaals een check als hij het slot gaat plaatsen. Hij komt namelijk in direct contact met de bewoner omdat hij uitleg moet geven. Bovendien is het vooral voor mensen met dementie lastig zich te houden aan de RIVM-richtlijnen.”

Sneltest voor medewerkers

Medewerkers van Polvo houden zich zorgvuldig aan de richtlijnen. Wim: “Heeft een medewerker klachten, dan blijft hij thuis en laat hij zich testen. Ook als iemand in het gezin corona heeft. Onze medewerkers kunnen een sneltest laten doen, zodat het project niet onnodig vertraging oploopt.”

 

 

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.