Een fijne en veilige omgeving, mét bewegingsvrijheid

Zorgorganisatie Thebe opent beleeftuin: een tuin die alle zintuigen prikkelt.

Een gesloten afdeling is verre van ideaal, vindt Thebe. Het geeft onrust en gaat ten koste van de kwaliteit van leven. De zorgorganisatie wil daarom af van de dichte deuren. Eind september zette Thebe de eerste stap: de opening van de beleeftuin bij woonzorgcentrum De IJpelaar in Breda. Met slimme techniek doet Thebe kennis op over het gedrag van gebruikers van de beleeftuin en hoe dit gedrag wordt beïnvloed, met als doel het creëren van een fijne en veilige omgeving, mét bewegingsvrijheid.

De beleeftuin is een heerlijke plek, met fleurige bloemen, een volière met vrolijk kwetterende vogels en zelfs kippen en konijnen. Ook is er een mooie kas. Kortom, de tuin prikkelt alle zintuigen. Je kunt hier heerlijke rondes lopen of neerstrijken op één van de gezellige terrasjes. In de tuin zullen ook allerlei activiteiten voor bewoners plaatsvinden. Minder opvallend is de technologie die Open Care Connect Partners Detron en Eurocom in de beleeftuin plaatste. In combinatie met polsbandjes kan Thebe voortaan het beweeggedrag volgen van de aanwezigen in de tuin. Om te beginnen dat van de 32 bewoners van de vier psychogeriatrische units en de vrijwilligers. Niet om te controleren, maar juist om de vrijheid te vergroten en persoonlijke zorg te bieden.

Ontmoetingen stimuleren

“De tuin was al een tijdje open voor bewoners, maar wij zien niet altijd wat daar gebeurt”, aldus Carla Moerenhout. Ze werkt als hbo-verpleegkundige op de twee psychogeriatrische afdelingen. “Lange tijd vonden we dat we geen externen moesten toelaten in de tuin, omdat dat te veel prikkels en onrust zou geven. Maar we zien nu dat mensen met dementie over het algemeen de levendigheid graag opzoeken. Pas kwam er een meneer van de somatische afdeling in de tuin. Hij ging in de kas beeldjes maken. We zagen in de rapportages dat de bewoners nieuwsgierig werden en naar buiten gingen om bij de kas te kijken. Zulke spontane ontmoetingen willen we dus stimuleren.” Carla bedoelt hiermee ontmoetingen tussen Psychogeriatrische en somatische bewoners én tussen bewoners, medewerkers, vrijwilligers én mensen uit de wijk. Want straks kunnen ook buurtbewoners ernaartoe.

Waardevolle data

Open Care Connect Technology Partner Eurocom verzamelt de data van het beweeggedrag in de beleeftuin en presenteert dat in de vorm van Business Intelligence (BI) rapportages aan Thebe. Carla: “In de rapportages kunnen we per persoon zien hoe iemand de tuin gebruikt. Loopt de bewoner onrustig heen en weer of loopt hij of zij echt een rondje? Scheelt het als de bewoner samen met iemand anders loopt? Wat is iemands favoriete plek? Waar zitten bewoners graag? Hoelang blijft iemand in de tuin? Op basis van zulke informatie creëren we een fijne en veilige omgeving voor de individuele bewoner, met de bewegingsvrijheid die hij of zij aankan. Moeten we dat bankje wegzetten omdat mensen er graag staan? Welke activiteiten vindt een bewoner leuk? Wat moet er veranderen zodat iemand wél in de tuin gaat zitten?”

Open deuren

Thebe werkt toe naar een woonzorgomgeving met alleen nog open deuren. Met de techniek daarvoor zit het wel goed. “Maar we moeten nog wel stappen zetten in de denk- en werkprocessen: zowel medewerkers als familie. In het begin was er wel onrust: ‘Hoe kunnen jullie nou de deuren opendoen?’ Daarom houden we dialoogsessies waarin we iedereen steeds meenemen in het proces. We bespreken ieders twijfels en we kijken naar de kansen. Inmiddels zien collega’s en familieleden wel in dat we er goed over nadenken, dat we het stap voor stap doen en dat we hen meenemen in elke stap.”

Nauwe samenwerking

Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen Thebe, Detron en Eurocom Group. Technology Partner Eurocom leverde de zorgoplossing en vervult de rol van Business Intelligence consultant. Hiermee wordt er waardevolle kennis uit alle data gehaald. Implementatiepartner Detron installeerde de infrastructuur en biedt support. De projectleiders van de betrokken partijen managen het project samen. “We komen elke drie weken samen”, vertelt Carla. “Waar staan we? Waar lopen we tegenaan? Welke acties moeten we uitzetten? In mijn rol kijk ik vanuit de bewoners. Wat betekent het voor hen? Dat werkt prettig zo, die samenwerking.”

 

 

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.