Cliënten Zorgwaard enthousiast over slim slot

“Ze lopen niet meer met mijn sleutel over straat”

Ruim 180 cliënten van Zorgwaard kregen in het najaar van 2020 een slim slot op de woningdeur. Een elektronisch slot dat de zorgmedewerker zelf kan openen met een smartphone. Dat heeft nogal wat voordelen, óók voor de cliënten zelf. We spraken Nel en Tanja die beiden al ruim een jaar gebruik maken van het slimme slot.

Mevrouw Van Krimpen is 88 jaar en woont zelfstandig in haar eigen huis in Heinenoord. Zo’n anderhalf jaar geleden kreeg ze last van vocht in haar benen. Steunkousen moesten dat gaan verhelpen. En dus komt er elke ochtend en elke avond een zorgmedewerker van Zorgwaard langs om de steunkousen aan en uit te doen. “Die kousen helpen heel goed; mijn benen zijn nu mooi.”

Ervaringen na een jaar

Nel Van Krimpen loopt niet zo makkelijk; ze heeft een heupoperatie nodig. Heel blij is ze daarom met het slimme slot dat in oktober 2020 bij haar werd geïnstalleerd. Ook heeft ze een afstandsbediening. “Zo’n slim slot is heel handig. Als ik bij het raam zit en ik zie de zuster aankomen, dan doe ik de deur alvast open met de afstandsbediening. Zie ik haar niet aankomen, dan komt ze zelf binnen met haar telefoon.”

Veilig gevoel

Nel vindt dat een veilig gevoel. “Want ik weet dat zij de enige is die toegang heeft. Ze loopt niet meer met mijn sleutel over straat. Ook zijn er geen sleutelkastjes meer nodig. Hier in de buurt zijn daardoor al inbraken geweest.” Belt er een vreemde aan? Dan loopt ze zelf naar de deur; wel zo veilig. Het slot is ook door Nel zelf makkelijk te bedienen. “Als ik thuiskom met de auto, dan druk ik op de bovenste knop van de afstandsbediening en dan gaat de deur vanzelf open. Ik heb ook een sleutel waarmee ik de deur kan openen.”

Zorgprofessional kan zelf naar binnen

Tanja van Bochoven (47) woont ook in Heinenoord. Ze woont hier alweer 16 jaar in haar eigen appartement. Tanja heeft een verstandelijke beperking en werkt overdag op een dagcentrum. Ze doet knutselwerk en administratief werk. Door corona werkt ze nu thuis. “In 2018 brak ik mijn been, vlak onder mijn knie. Ik hield daar een abces aan over. Daarom draag ik overdag een brace. Het lukt me niet om die zelf aan te trekken, dus er komt elke ochtend iemand van Zorgwaard. Een half uur van tevoren geeft ze door dat ze eraan komt, zodat ik me kan klaarmaken.” Dankzij het slimme slot kan de zorgprofessional zelf naar binnen. Fijn, want Tanja loopt de ene dag beter dan de andere dag.

“Ik heb dit slot nu ruim een jaar. Er kwam een mevrouw langs om te vertellen hoe zo’n slot werkte. Eerst dacht ik dat iedereen dan naar zo naar binnen kon, maar dat is niet zo. Alleen de Zorgwaard-medewerker heeft toegang. Dat voelt veilig. Voorheen liepen ze met de sleutels op straat. Stel dat ze jouw sleutel kwijtraken. Dat probleem hebben ze nu niet meer.”

Ideaal systeem

Of ze moest wennen aan het slimme slot? “Nee, hoor, ik had al een soortgelijk slot met een draaiknop. Als ik de deur uitga, dan gebruik ik de sleutel. Ik vind het wel een slim idee hoor. Het is een ideaal systeem.”

Sneller bij de cliënt

Een groot voordeel van de slimme sloten is niet alleen dat het een veiliger is, ook kan de zorgprofessional een sneller op locatie zijn. De sleutelbos hoeft niet meer opgehaald te worden op de zorglocatie, de wijkverpleegkundige start haar rondes gewoon vanuit huis. En bij een alarm kan de dichtstbijzijnde collega direct naar de betreffende cliënt toe om sneller adequate zorg te verlenen.

Project Slim Langer Thuis

De plaatsing van de slimme deursloten is onderdeel van het project Slim Langer Thuis. Dit is het programma van de zorgorganisaties Zorgwaard, Heemzicht, Alerimus en Careyn, woningcorporatie HW Wonen en de gemeente Hoeksche Waard. Onder dit programma vallen diverse projecten. In een aantal projecten speelt Eurocom Group met Open Care Connect een rol. Het doel van de projecten is om de zorg zo lang mogelijk uit te stellen (preventie), het helpend vermogen met én voor de lokale gemeenschap te versterken (participatie) en de zorgcapaciteit te vergroten door slimmer te organiseren (innovatie).

 

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp
slimme sloten

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.