Zorgorganisaties stappen enthousiast over op slimme sensoren, maar worden al snel geconfronteerd met torenhoge kosten en functionele beperkingen. Vooral bij de losse aanschaf van sensoren kun je nog wel eens voor verrassingen komen te staan . De vraag is dus: hoe kies je voor technologie die zowel betaalbaar is als effectief werkt voor cliënten en zorgmedewerkers?
“Het aanschaffen en inzetten van losse sensoren loopt vaak flink in de papieren voor zorgorganisaties,” zegt Jelmer Ouwerkerk, Chief Strategy Officer bij Eurocom. “Voor de meeste sensoren betaal je eerst een eenmalig bedrag, gevolgd door een maandelijks bedrag van enkele tientjes per sensor, per gebruiker. Dat loopt nogal op wanneer je in iedere woning meerdere sensoren nodig hebt.”
Robuuste oplossing
Een ander probleem is, dat één enkele sensor altijd slechts een deel van de oplossing biedt. “Met één sensor kun je nooit alles”, legt Jelmer uit. “Een bedsensor opent geen deur. Een deursensor ziet niet hoe je in bed ligt. En een slim slot ziet niet of een cliënt thuis is of in het centrum van het dorp. Dat werkt dus uiteindelijk niet.”
Steeds meer aanbieders van sensoren leveren daarom aanvullende producten en diensten. Jelmer: “Het is begrijpelijk dat zij een steeds grotere rol in de markt willen spelen, maar de vraag blijft of je daarmee een robuuste oplossing krijgt die écht ondersteunend is aan het totale zorgproces. Een oplossing ook die persoonsgerichte zorg mogelijk maakt, technisch betrouwbaar is én ook nog eens betaalbaar blijft.”
Kosten vergelijken
“Omdat sensoren steeds vaker als dienst worden aangeboden, zijn de kosten minder goed vergelijkbaar”, stelt Martijn Schuurmans, CEO bij Eurocom. “We zien de trend dat de prijzen voor ‘slimme’ sensoren nu erg hoog zijn, maar naar verwachting de komende maanden en jaren flink zullen dalen. Ons advies is daarom: sluit geen contracten met een lange looptijd af voor sensoren. En gebruik géén sensor als algemene infrastructuur. ”
Eén ecosysteem van bewezen techniek
Maar wat is dan wel een goede oplossing? Jelmer: “Als zorgorganisatie wil je kostenefficiënt werken. Daarvoor heb je twee dingen nodig: een zorgoplossing waarvan je de functionaliteit 100% benut én betaalbare techniek die zich heeft bewezen.” Volgens hem is de zorg daarom het meest gebaat bij één ecosysteem van betrouwbare techniek, met één app en één portaal.
“We integreren alleen sensoren met bewezen techniek van betrouwbare bedrijven die al langer meegaan”, vertelt Jelmer. “In Nederland zijn nogal wat sensoren op de markt die relatief duur zijn. Daarom zoeken we naar sensoren in binnen- en buitenland. Sensoren die we tegenkomen in het buitenland zijn vaak erg sterk ontwikkeld, hebben een lagere aanschafprijs en lagere maandkosten. We willen een sensor goed kunnen integreren op ons platform, zodat je ze makkelijk kunt bestellen, plaatsen, gebruiken, beheren en uitbreiden: 5x easy.”
Deze aanpak verlaagt de Total Cost of Ownership (TCO), vertelt Martijn. “Zorgorganisaties geven vaak onnodig veel uit aan licentiegelden voor sensoren. Ook de beheerkosten lopen vaak onnodig op. Wij willen die kosten zoveel mogelijk terugdringen voor zorgorganisaties.”
Deel van de schakel
Ook de samenwerking tussen de leverancier en Eurocom verdient aandacht. : “Een leverancier moet accepteren dat ze slechts een deel van de schakel is in plaats van dé leverancier. Dit voorkomt het opstapelen van marges. Leveranciers verdienen alleen aan ‘hun’ deel: de hardware en bijbehorende software. Wij brengen het product naar de klant als onderdeel van het Open Care Connect ecosysteem en verzorgen de implementatie. Leveranciers van sensoren hebben vaak eigen apps en BI-dashboards. Onnodig, want wij werken met één centrale app voor alle relevante sensoren en één centrale portal.”
Tijd, rust en inzicht
Een ander groot voordeel dat zorgorganisaties veel geld bespaart: ze betalen alleen voor sensoren die de afgelopen maand online zijn geweest. Martijn: “Je kunt sensoren op voorraad houden en snel toevoegen of verwijderen. Dit zorgt voor nog cliëntgerichtere zorg. Medewerkers geven aan dat ze meer tijd, rust en inzicht ervaren. En doordat ze via de app ook goed in contact kunnen blijven met de collega’s, voelen ze zich ook meer verbonden. Het teamgevoel wordt sterker.”
Meer lezen?
Wil je meer weten over onze visie op de betaalbaarheid van zorgtechnologie, koppelingen vs. integraties, de zin én onzin van POC’s en pilots en duurzaam innoveren? Dan hebben we nog een paar mooie artikelen die je vast interessant vindt:
Artikel – Benut je zorgtechnologie langer en kostenefficiënter
Artikel – Nederland is kampioen POC’s en pilots. Dat kan anders.
Artikel – Je hebt niets aan koppelingen, het gaat om intergraties