Dit voorjaar was ZZG Waterrijk in Nijmegen de eerste zorglocatie in Nederland die ging werken met Eevi | de slimme werkplek voor zorgprofessionals. Een belangrijke nieuwe stap naar meer persoonsgerichte zorg en optimale vrijheid voor bewoners, zo ervaren de medewerkers op locatie dat ook. “Deze zorgtechnologie ondersteunt de zorg écht.”
“Toen ik hier begin 2021 kwam werken, hadden we een verouderd zorgoproepsysteem”, vertelt Mariëtte Kranendonk, manager van Park Malderborgh*, waar locatie Waterrijk onderdeel van is. “We werkten alleen met pols- en halszenders en bewegingsmelders. Er was ook een ernstig incident geweest waarbij het zorgoproepsysteem nalatig was geweest. Daardoor hadden medewerkers geen vertrouwen meer in het systeem. Bovendien gaf dit de bewoners niet genoeg vrijheid.”
De grootste omslag: leefcirkels
Waterrijk ging daarom als één van de eerste ZZG-locaties over op Open Care Connect, met de OCC | Gateway als basis. Mariëtte: “De implementatie is goed verlopen. We hadden dan ook goede begeleiding, ook in het voortraject. De grootste omslag was dat we leefcirkels kregen. Want wat betekent dit voor ons dagelijkse werk? We dachten daar goed over na, samen met de cliëntenraad, de specialist ouderengeneeskunde, de psycholoog en woonbegeleiders. We hebben voor leefcirkels een beleid opgesteld. Ook daarin zijn we goed begeleid.” ZZG koos bewust voor leercirkels. “We willen mensen niet opsluiten. Dat past niet meer bij onze visie en bij de Wet zorg en dwang. Het geeft een gevoel van vrijheid dat de deur opengaat voor mensen die dat aankunnen.”
Oplossing met de minste hinder voor bewoners
De belangrijkste winst volgens Mariëtte: maatwerk voor bewoners. “Voorheen hadden we weinig mogelijkheden om technologie in te zetten voor individuele bewoners: een zender en een bewegingsmelder. De melder was niet ideaal. Die ging soms al af als iemand in zijn slaap het dekbed van zich afgooide of zijn been uit bed zwaaide. Dan moesten we ernaartoe en de bewoner storen. Nu kunnen we allerlei sensoren inzetten: een geluidssensor, een bedmat, een zender en het deurcontact. We kiezen de oplossing met de minste hinder voor de bewoner.”
Makkelijker in gebruik
Voorjaar 2024 ging locatie Waterrijk werken met de slimme werkplek voor zorgprofessionals: Eevi. Op de vernieuwde app op de telefoon staat alle real-time informatie die medewerkers nodig hebben voor hun primaire proces. Ze zien de status van iedere cliënt en weten waar collega’s zijn. De technische dienst houdt de connectiviteit en gezondheidsstatus van alle telefoons en sensoren in de gaten.
Van de woonbegeleiders, de key-users, hoort Mariëtte dat de nieuwe app erg makkelijker is in gebruik. “Medewerkers houden het overzicht op hun cliënten en de afdeling. Dat geeft rust om de juiste keuzes te maken in het werk. Daarbij helpen de verschillende geluiden voor meldingen. De melding voor een dwaalalarm als iemand naar buiten gaat is een andere dan de melding als iemand het eigen appartement uitgaat. Dit helpt medewerkers om prioriteiten te stellen en te bepalen welke actie nodig is. Bij sommige bewoners gebruiken we de spreekluisterverbinding.”
Ook zelf hoorden we positieve verhalen van key-users. Een van hen vertelde: “Via het dashboard in de app kun je gemakkelijk naar het detailscherm waar je de looproute van de bewoner kan terugvinden.”
Sterk verbeterd is volgens de key-users ook het dashboard: het geeft een overzicht van alle belangrijke gegevens van de cliënten waarvoor jij verantwoordelijk bent. Wel geven de key-users aan dat het aan de achterkant, op de portal, ingewikkelder is geworden. “Ze moeten nu meer tabbladen aanklikken om een sensor te koppelen aan een bewoner. Eurocom gaat hiermee aan de slag. Zo blijven we verbeteren. Eind 2024 zullen we de werking van de leefcirkels daarom weer evalueren, want we vinden het belangrijk dat bewoners optimale vrijheid ervaren. Dat is altijd maatwerk. Op ons wensenlijstje staat in elk geval een deursensor (waarmee de bewoners hun eigen kamer in kunnen) en een stoelsensor voor valgevaarlijke bewoners.”
Flinke stap vooruit
Al met al ervaren medewerkers Open Care Connect en Eevi als een flinke stap vooruit. “Bij ZZG willen we de techniek inzetten om medewerkers te ontlasten en bewoners en cliënten de ruimte geven die ze aankunnen en te ondersteunen met persoonsgerichte zorg. Als dat goed loopt, is dat super. Het is belangrijk dat medewerkers daarmee veilig kunnen werken, het overzicht houden en zo verantwoordelijkheid kunnen nemen. Ook willen we met de zorgtechnologie inspelen op toekomstige dilemma’s zoals personeelstekorten.”
Ontdek ook de kracht van Eevi
Wil je weten hoe Eevi kan bijdragen aan meer persoonsgerichte zorg? Neem contact op met één van onze ambassadeurs en vraag een inspiratiesessie aan!
*Locatie Waterrijk is een huis in Nijmegen voor beschermd wonen met twee woongroepen voor elk 6 bewoners en een groepswoning met 14 bewoners. Er zijn 4 huiskamers. Hier krijgen bewoners met dementie zorg en behandeling. Waterrijk ligt in Park Malderborgh, dat verder bestaat uit woonlocatie Zonnebaars, Restaurant Bij de Buren en een praktijk voor fysiotherapie en dagbehandeling.