Op reis met thuiszorgorganisatie Patyna | Deel 1

‘Hoe optimaliseren we onze processen, met als doel de kwaliteit van onze zorg te verbeteren?’ Met die vraag kwam Patyna Thuiszorg in Sneek bij Open Care Connect. Samen werken we aan procesoptimalisatie. En dat gaat veel verder dan IT. Onlangs begonnen we met het in kaart brengen van de customer journey van Patyna. We keken hierbij binnen het thuiszorgproces naar personenalarmering en de toegang tot de woning.

Patyna is een gespecialiseerde organisatie voor ouderenzorg in Friesland. De organisatie is actief in de steden en de dorpen op het Friese platteland. Het werkgebied: Súdwest-Fryslân, Leeuwarden, De Fryske Marren, Waadhoeke en Tytsjerksteradiel. Patyna wil de processen rond personenalarmering en het sleutelbeheer herzien en optimaliseren. De organisatie is er namelijk van overtuigd dat daar winst valt te behalen. Want hoe beter de personenalarmering en het sleutelbeheer zijn ingericht, hoe adequater de zorgmedewerkers kunnen inspelen op meldingen van cliënten.

Sessie met mensen van de werkvloer
Onlangs vond bij Patyna een sessie plaats met 6 wijkverpleegkundigen, 2 projectbureaumedewerkers en de senior adviseur Human Technology ICT & Domotica. Namens Open Care Connect waren aanwezig: Monique Op Heij (projectcoördinator), Willem Linders (manager product services) en Coen Schuurmans (support engineer). Monique: “Samen brachten we de customer journey in kaart. Op een bruin vel op de muur plakten we post-its. Elk geeltje stond voor een stap in het proces of een knelpunt. We bespraken alles nauwgezet. Wat gaat goed? Wat kan beter? En hoe ziet de ideale situatie er uit?”

Personenalarmering
Voor kwetsbare cliënten die zelfstandig thuis wonen, kan personenalarmering een veilig gevoel geven. Maar het aanvragen daarvan is niet altijd eenvoudig. Er zijn diverse manieren om personenalarmering aan te vragen. De meest geschikte manier verschilt van geval tot geval. Hierdoor is het lastig om cliënten goed te adviseren en het overzicht te houden. Monique: “In de sessie bespraken we de processen en knelpunten. Op basis hiervan bespraken we hoe de ideaalsituatie eruit moet zien. De wijkverpleegkundigen spelen het liefst een centrale rol bij het aanvragen van personenalarmering. Want in het contact met de cliënt kunnen zij het best bepalen welke andere ondersteuning nodig is. Belangrijk is ook dat het systeem eenvoudig is te installeren (plug & play), betrouwbaar is en op afstand afstelbaar is.”

Rol van de zorgcentrale
Sommige verzekeraars en leveranciers verplichten het gebruik van een zorgcentrale bij personenalarmering. Monique: “De zorgcentrale beantwoordt de alarmoproep van de cliënt en bepaalt of er een wijkverpleegkundige moet worden ingeschakeld. De zorgcentrale houdt contact met de cliënt totdat de wijkverpleegkundige ter plaatse is. Het komt voor dat een wijkverpleegkundige ter plaatse komt en dat het allemaal toch blijkt mee te vallen.”

De zorgcentrale speelt een cruciale rol in het overbrengen van de juiste informatie aan de juiste persoon. Hun inschatting is bepalend voor de rest van het proces. Monique: “Het gebeurt ook wel eens dat de informatie die de zorgcentrale mondeling aanlevert aan de wijkverpleegkundige onvolledig is of dat er in de overdracht informatie verloren gaat. Op dit soort gevallen hebben we verder ingezoomd. Wat zijn de oorzaken en hoe kan je dit voorkomen? En hoe kan het op een andere manier worden opgelost?” Open Care Connect zal ook met andere thuiszorgorganisaties in Nederland aan tafel gaan om te onderzoeken hoe de rol van de zorgcentrale zo goed mogelijk kan worden ingevuld. De verwachting is dat die rol belangrijk blijft.

Toegang tot de woning
Hoe sneller de wijkverpleegkundige toegang heeft tot de woning van de cliënt, hoe adequater de zorg. In de ideale situatie heeft de wijkverpleegkundige direct op eenvoudige wijze toegang tot de woning van de cliënt. Snel, veilig, conform de AVG en zonder dat de wijkverpleegkundige een extra device nodig heeft. Ook hierover werd uitvoerig gesproken tijdens de sessie.

En nu? Advies voor procesoptimalisatie
Op basis van de resultaten van de sessie, brengt Open Care Connect binnenkort een advies uit voor het optimaliseren van deze processen. Monique: “Op korte termijn brengen we advies uit en starten we met een Proof Of Concept, waarbij we analyseren of de voorgestelde oplossing inderdaad aansluit bij de praktijk.

Nieuwsgierig? Blijf de reis van Patyna volgen
Nieuwsgierig wat de volgende stappen op deze reis worden? Mis onze nieuwsbrieven dan niet! Kunnen uw processen ook worden verbeterd? Wij kijken hier graag samen met u naar. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via 040 – 264 5500 of info@opencareconnect.eu.

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp
Patyna - Open Care Connect

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.