Voordeliger en effectiever innoveren met bewezen techniek

Nieuwste generatie sensoren biedt risico’s én kansen

Als zorgorganisatie heb je ze voor het uitkiezen: losse sensoren die elk een onderdeel van de zorgverlening ondersteunen. Maar niet alles is even geschikt voor de zorg. En niet alles is robuust. Nog los van de hoge prijzen van veel van die sensoren. Al een tijd lang is er een ware wedloop gaande van bedrijven – vaak startups en scale ups – die een specifieke sensor ontwikkelen waarmee ze een deel van een probleem in de zorg willen oplossen.

Product Manager Evi Elich: “Vaak concurreren leveranciers met andere bedrijven die zo’n zelfde sensor ontwikkelen, maar de kwaliteit kan per sensor enorm verschillen. Zorgorganisaties steken tijd in allerlei POC’s en pilots in de hoop dat een sensor een oplossing biedt voor een urgent probleem. Deze investering pakt in sommige gevallen meteen goed uit, maar lang niet altijd.”

Hoge prijzen

Vooral de hoge prijzen zijn een uitdaging, benadrukt Evi. “Als je alle soorten sensoren hebt en je maandelijkse fee van één oplossing is bijvoorbeeld 30 euro per maand per user of per sensor, dan kunnen de kosten per kamer of woning al flink oplopen. Nog los van de aanschafkosten van hardware en bijbehorende implementatie uren.” Ons advies is daarom om gebruik te maken van een ecosysteem dat bestaat uit bewezen techniek waarbij de optelsom van zorginfrastructuur en sensoren meer waarde toevoegt dan afzonderlijk. Een betrouwbaar werkende en overzichtelijke oplossing met één app en één portaal.

Data delen

Gelukkig zijn steeds meer ontwikkelaars van sensoren zich bewust van hun rol. Martijn Schuurmans, CEO bij Eurocom: “Ze leveren goede hardware en software die eenvoudig en volledig kunnen worden gekoppeld. Toch zijn er nog veel leveranciers die slechts een deel van hun data delen. Als je hun sensor echt goed wilt gebruiken, moet je kiezen voor het volledige pakket. Maar daarmee ben je als zorgorganisatie niet geholpen. Je kunt beter sensoren integreren in je totale zorgoplossing. Zo behoud je als zorgorganisatie maximale vrijheid en kun je nieuwe technologie toevoegen i.c.m. bestaande technologie en verouderde technologie geleidelijk uit faseren.”

Betrouwbare sensoren

Hoe wij daar met Open Care Connect mee omgaan? Evi: “Wij kiezen voor betrouwbare sensoren die goedkoper zijn in aanschaf, zich hebben bewezen en waarvan de leverancier de de benodigde data deelt. Sensoren waarvan je als beheerder de status kunt ophalen en in control blijft. We selecteren elke sensor volgens ons OCC | Technology-proces en op basis van 5x easy. Een sensor moet makkelijk te bestellen zijn, te plaatsen, te gebruiken, te beheren en aan te passen.”

Open Care Connect is een samenwerkingsmethodiek. Dit betekent dat een leverancier het prima moet vinden om een onderdeel van de totale schakel te zijn, in plaats van dé leverancier en installateur van de eigen oplossing. En dat er van zijn sensor ook altijd een alternatief beschikbaar is, om de continuïteit voor de zorgorganisatie te kunnen waarborgen.

Evi: “Wij zorgen ervoor dat het product bij de klant komt en doen de implementatie. De leverancier sluit zich aan bij onze SLA voor een optimaal serviceniveau. En verdient dus alleen aan het deel dat hij levert: de hardware met bijbehorende software. Dit voorkomt stapeling van marges, wat de zorgorganisatie veel onnodige kosten scheelt.”

Slimmer, kleiner en goedkoper

Positief is dat er steeds meer sensoren voor thuis komen. De wereld van domotica ontwikkelt zich in hoog tempo. Sensoren worden slimmer, kleiner en goedkoper en hebben een scala aan standaard interfaces. Ze maken gebruik van een Home Gateway van bijvoorbeeld Apple, Google of Samsung. En omdat steeds meer mensen ze gebruiken, wordt de adoptie makkelijker.

Martijn: “De programmeertaal sluit goed aan op onze intelligente hub, de OCC | Gateway, dus we kunnen die sensoren goed inzetten. En ook veilig, want de domotica voldoet aan de privacyregels. We kunnen er data uithalen en die beschikbaar stellen. Dit geldt overigens voor álle sensoren die we inzetten.”

Zelf makkelijk sensoren plaatsen

Alle sensoren die onderdeel zijn van het Open Care Connect ecosysteem zijn inzetbaar wanneer ze nodig zijn. Martijn: “Het mooist is als zorgverleners dit zelf kunnen regelen. Met onze app hebben we daarin enorme stappen gemaakt. Ik durf te beweren dat iedereen die is geautoriseerd, zelf makkelijk sensoren kan plaatsen, installeren en verwijderen, zonder uitgebreid adoptieproces. En als een zorgorganisatie extra sensoren nodig heeft, bestel je die eenvoudig via onze service portal.”

Meer weten over de betaalbaarheid van zorgtechnologie?

Én hoe je deze zo effectief mogelijk inzet voor de meeste impact op het leven van cliënten en het werk van jouw zorgmedewerkers? Neem contact op met een van onze ambassadeurs, zij vertellen je er graag meer over!

 

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.