Doorontwikkeling leefcirkels: nóg meer vrijheid en veiligheid

Nieuwe techniek maakt weg vrij naar vooruitgedachte leefcirkels

De doorontwikkeling van leefcirkels kwam begin dit jaar in een stroomversnelling door de invoering van de Wet zorg en dwang (Wzd). Het uitgangspunt van deze wet is: ‘Nee, tenzij’. Een zorgorganisatie mag in principe geen vrijheidsbeperking of onvrijwillige zorg toepassen bij mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie), tenzij sprake is van een ernstig nadeel voor de cliënt of zijn omgeving. Leefcirkels zijn hiervoor een goede oplossing.

Vooruitgedachte leefcirkels

Door de introductie van nieuwe technieken binnen Open Care Connect is er een flinke stap gezet in de doorontwikkeling van leefcirkels. Met vooruitgedachte leefcirkels als onderdeel van onze evolutionaire nieuwe zorgoplossing zijn we nu al bezig met hoe we de zorg duurzaam kunnen blijven faciliteren met technieken die nu en later diverse toepassingen kunnen ondersteunen. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld Smart Beacons ingezet worden. Deze slimme bakens, die corresponderen met de tag of zender van een bewoner, worden op specifieke plekken in en rondom het gebouw geplaatst en kunnen nu nog sneller en nauwkeuriger achterhalen waar iedereen zich bevindt.

Naar nieuwe toepassingen

De introductie van Smart Beacons maakt de weg vrij naar nieuwe toepassingen voor professionals in de zorg. Zo kunnen de leefcirkels uitgebreid worden met toepassingen op het gebied van dwaaldetectie, persoonsbeveiliging, toegangsmanagement en alarmering. Zorgorganisaties die in de toekomst aan de slag willen met leefcirkels op basis van Open Care Connect kunnen alvast met Smart Beacons voorsorteren op zowel huidige als nieuwe zorgtoepassingen.

Van zorg naar welzijn

De vooruitgedachte leefcirkels sluiten ook aan op een andere ontwikkeling in de zorg: de omslag van zorg naar welzijn. Bewoners hebben natuurlijk goede zorg nodig. Maar minstens zo belangrijk is de kwaliteit van leven. Zorgorganisaties creëren voor bewoners omgevingen die mensen stimuleert om anderen te ontmoeten en activiteiten te ontwikkelen die bijdragen aan het welzijn. Kortom, zorg is niet meer het doel, maar een middel zodat zo veel als mogelijk rekening kan worden gehouden met de levensstijl die mensen gewend zijn inclusief de bewegingsvrijheid die daarbij hoort.

Vergroot de bewegingsvrijheid van bewoners

Stel dat een bewoner met een minder goede dag samen met een mantelzorger bij een deur staat of rondom het gebouw loopt. Dan wordt de mantelzorger herkend, kan er toegang worden verleend en worden er geen onnodige zorgmeldingen gegenereerd als een bewoner in de nabijheid is van diens mantelzorger. Zo kan deze bewoner, onder begeleiding toch naar buiten. Het slimme baken registreert nauwkeuriger wat de situatie ter plekke is en met deze informatie biedt het Open Care Connect platform direct een oplossing waar zowel cliënt als zorgprofessional én mantelzorger bij gebaat is. En vraag je je als zorgprofessional af waar een bewoner is, dan zie je dit op je app. Ook als deze bewoner buiten is. Je kunt contact opnemen én praten met de bewoner, via een mobiele alarmeringszender. Al met al vergroot je met Smart Beacons de leefcirkels van bewoners nog meer, met behoud van de veiligheid.

Vind snel een collega en creëer beleeftuinen

Smart Beacons vergemakkelijken en verbeteren dus ook het werkproces van de zorgprofessional. Want als een zorgverlener ’s nachts hulp nodig heeft van een collega, dan zie je op je telefoon welke collega’s in de buurt zijn en wat ieders rol is. Op deze wijze wordt snel duidelijk wie BHV’er is en hulp kan verlenen bij bijvoorbeeld (stille) ontruiming. Een alarmmelding is zo verstuurd naar de dichtstbijzijnde relevante collega. De slimme bakens maken het zelfs mogelijk om te analyseren hoe mensen een ruimte gebruiken. Zoals een tuin, een plein of een restaurant. Gaan bewoners er zitten? Hoelang blijven ze er? Hoe bewegen ze zich door de ruimte? En hoe maken medewerkers er gebruik van? Op basis hiervan kun je je ruimte zo inrichten dat deze optimaal wordt benut, kunnen werkprocessen verbeterd worden en bij een calamiteit weet je hoeveel mensen er op dat moment in een ruimte zijn.

Rust en vertrouwen

Vooruitgedachte leefcirkels geven bewoners meer ruimte om te doen waar zij op dat moment behoefte aan hebben. Zonder dat de focus ligt op hetgeen wat niet meer kan of mag. De nieuwe technieken bewegen steeds meer mee op de golven van de geest van bewoners. Dat geeft rust en vertrouwen. Ook voor mantelzorgers. Zij hoeven zich minder zorgen te maken omdat ze weten dat vader of moeder zo te vinden is en daardoor ook buiten weer kan genieten van meer vrijheid. Op een veilige manier.

Bent u benieuwd hoe deze technologie u kan ondersteunen?
Neem contact op: telefoon: +31 (0)40 – 264 5500, e-mail: info@opencareconnect.eu

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.