Laurens test nieuw proces van alarmopvolging

Voor goede thuiszorg is het belangrijk dat medewerkers snel kunnen reageren op een alarmmelding. Zodat ze snel ter plaatse zijn en weten welke zorg nodig is. Er mag dus geen kostbare tijd verloren gaan. Zorgorganisatie Laurens voert momenteel een proof of concept uit, waarbij ze vooral kijkt naar de opvolging binnen het wijkteam. Met als uiteindelijke doel dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Laurens doet dit in nauwe samenwerking met Eurocom Group. Samen maken we werk van toekomstbestendige zorg in de regio Rotterdam.

Zorginstelling Laurens biedt zorg en ondersteuning aan duizenden ouderen in Rotterdam en omstreken. Het gaat om thuiszorg, revalidatie, verpleeghuiszorg en zorg in de laatste levensfase. Laurens heeft 90 thuiszorgteams in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Lansingerland, Barendrecht en Hoogvliet. Het zijn kleine teams van (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden.

Leo Groeneweg, adviseur concern bij Laurens: “In 2015 openden we het revalidatiehotel Intermezzo Zuid, met 160 kamers voor revalidanten. We besloten te kiezen voor CQ-Net Live van Eurocom Group, een online infrastructuur waarop we allerlei functies aansluiten, afhankelijk van de zorg die een individuele cliënt nodig heeft. CQ-Net Live draait nu 4 jaar. Onze volgende doelstelling is, dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen.”

Alarmopvolging
Vanuit die visie kijkt Laurens naar de alarmafhandeling in de wijk. “Dat werkt nu als volgt: als een klant een alarmmelding doet, belt de alarmcentrale naar een medewerker van het team dat de teamtelefoon bij zich heeft. De alarmcentrale geeft de informatie telefonisch door. De Laurens-medewerker moet dan op zoek naar een collega die het alarm kan opvolgen óf toch zelf gaan. Dat kan tijdrovend zijn en gaat ten koste van de kwaliteit van zorg. Om toegang te krijgen tot de woning van de klant, moet de Laurens-medewerker eerst naar één van onze dertig sleutellocaties om de sleutel te halen. Ook dat kan veel tijd kosten. Na afhandeling van de melding, moet de medewerker de informatie van de alarmcentrale in het klantdossier invoeren. En tot slot de sleutel weer terugbrengen.”

Meer veiligheid en zelfredzaamheid
Dat moet slimmer en beter, vindt Laurens. Daarom dit project, als onderdeel van Smart en Duurzame E-zorg Concepten Rotterdam. SEDECR is een samenwerking tussen bedrijven, een zorgorganisatie en Hogeschool Rotterdam. Doel: het duurzaam verbeteren van de veiligheid en zelfredzaamheid van individuele cliënten. Dit door het onderzoeken, ontwikkelen en testen van nieuwe technologische toepassingen. Deze proof of concepts worden uiteindelijk samengevoegd tot één geïntegreerd signalerend, alarmerend en zelflerend ICT-systeem met open platforms voor internetapplicaties.

Alarmmelding naar het hele team
Laurens gaat een nieuwe methode van alarmopvolging testen. Leo: “We willen graag dat de alarmmelding vanuit de alarmcentrale wordt gedeeld met alle teamleden. In de intramurale zorg gebeurt dat al zo, in de thuiszorg is dit nieuw. De medewerker die op dat moment in staat is het alarm op te volgen, accepteert de melding. Door het alarm te verspreiden over het team, verdunnen we de overlast en wordt sneller actie ondernomen. Althans, dat verwachten we.

Een tweede verandering is, dat de alarmcentrale de informatie over de melding niet meer mondeling, maar digitaal doorzet naar het team. Dit verkleint de foutkans, want de betreffende zorgmedewerker leest wat er aan de hand is, ziet het adres en kan zelfs op een kaartje klikken voor de snelste route.”

Elektronische sloten
Laurens wil ook af van het systeem van sleutelbeheer. “Dat was ooit een valide keuze, maar met sleutels loop je toch risico’s. Stel dat je een sleutel verliest. We gaan dus werken met elektronische sloten. De motorsloten zijn te openen met de CQ-Mobile app van Open Care Connect. Dat is dezelfde app waarop het alarm binnenkomt. Acceptatie van het alarm geeft ook autorisatie voor toegang. Door dit alles te digitaliseren, wordt het hele proces van alarmopvolging transparant, van minuut tot minuut.”

20 geregisseerde alarmen bij 6 klanten
Aan de test doen 6 klanten van Laurens mee. Bij hen worden elektronische sloten gemonteerd. Leo: “We hebben met hen afgesproken wanneer wij een alarm gaan maken en wat de casus is. Zoals: ‘Mevrouw Jansen is gevallen en kan niet meer opstaan’. Een Laurens-medewerker voert het script uit samen met de klant. De deelnemende zorgcentrale, van Facilicom, zet de melding digitaal door naar alle medewerkers van het team. Zij moeten zo snel mogelijk naar de klant. We evalueren ter plekke. Dat doen we gedurende 3 weken, 2 keer per dag op werkdagen. In totaal gaat het om 20 alarmen.”

Doel: werkt het proces inderdaad goed?
Doel van het onderzoek is, om te bepalen of dit proces goed werkt, zo benadrukt Leo. “Spannend is voor ons vooral het digitaal doorzetten van de informatie door de alarmcentrale. Ook zijn we heel benieuwd hoe het werkt als het hele team de alarmmelding krijgt. Hoe gaat dat in zo’n team? Is er altijd iemand die het alarm opvolgt? Was er voorheen altijd één persoon verantwoordelijk, nu wordt het een gedeelde verantwoordelijkheid. En natuurlijk vragen we de deelnemende klanten naar hun ervaringen. Wat vinden ze bijvoorbeeld van het elektronische slot?”

Samenwerking met Eurocom Group
Volgens Leo is dit project beslist ook interessant is voor andere organisaties die thuiszorg bieden. Er speelt ook bij andere zorgorganisaties vergelijkbare problematiek. Het is de bedoeling dat álle partners binnen SEDECR, dus ook Eurocom Group, lering trekken uit casuïstiek en oplossingen ontwikkelen die bijdragen aan de zelfstandigheid van mensen met een zorgvraag. Dat is ook het mooie van dit project: er is een knelpunt, hoe lossen we dat samen op, al dan niet ondersteund door technologie? Direct na afronding van de test volgt een evaluatie en wordt advies uitgebracht aan de Raad van Bestuur van Laurens.

Nieuwsgierig? Blijf het project van Laurens volgen
Nieuwsgierig naar de uitkomsten van het project bij Laurens? Mis onze nieuwsbrieven dan niet! Kunnen ook úw processen worden verbeterd? Wij kijken hier graag samen met u naar. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via 040 – 264 5500 of info@opencareconnect.eu.

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.