Hoe business intelligence bijdraagt aan het motiveren van zorgmedewerkers

Maar liefst 39% van de medewerkers in de zorg & welzijn sector verlaat de werkomgeving binnen twee jaar. Dat is veel, té veel om de zorg houdbaar te houden. Dus hoe kun je als zorgorganisatie medewerkers boeien en binden? Onder andere door inzicht te krijgen in werkprocessen en te zien waarom het op de ene afdeling of locatie soepeler loopt dan op de andere. Ontdek de kracht van business intelligence (BI). Daarmee weet je precies welke knelpunten aangepakt kunnen worden, wordt het effect van de ingevoerde verbeteringen meetbaar en kun je bijsturen waar nodig.

Inzicht in data is vaak een ondergeschoven onderwerp, maar het is een onmisbaar onderdeel van zorginnovatie. Door zorgtechnologie te ontwikkelen die afgestemd is en inspeelt op de behoeften van de medewerkers en de zorgorganisatie, én deze vervolgens duurzaam in te zetten o.a. met behulp van BI waardoor technologie nog beter aansluit op werkprocessen, kunnen we het werk van zorgprofessionals niet alleen makkelijker maar ook leuker maken.

Hoe BI werkt voor jouw organisatie?

We leggen het je uit.

Veel zorgprofessionals herkennen het: het loopt voor je gevoel niet op de afdeling. Er zijn onnodige meldingen en deze worden niet altijd opgepakt. En de werkdruk is al jaar en dag te hoog. Vaak is het lastig om een onderbuikgevoel te onderbouwen met feiten en cijfers. Want misschien ervaart een collega die werkdruk een stuk minder. Hoe kun je dit bespreekbaar maken als je geen harde data hebt om jouw verhaal te ondersteunen?

Als zorgmanager ben je je vaak wel bewust van de sfeer op de werkvloer. Wellicht zie je wel dat de ene locatie of afdeling het “beter” doet dat de andere. Waar ligt dat aan? Met relevante data kun je dat inzichtelijk maken en kun je afdelingen en locaties vergelijken. Hoe kunnen we van elkaar leren met de oplossingen en data die we al tot onze beschikking hebben? Welke verbeteringen kunnen we doorvoeren en hoe meet je het effect daarvan? Want alleen als maatregelen effect hebben, houd je je medewerkers gemotiveerd om te werken aan zorgprocessen.

Ben je IT-manager? Dan wil je de beste technische oplossingen voor je zorgcollega’s. Je wilt natuurlijk dat ze die tools gaan gebruiken. En dat is best een uitdaging. Want zorgprofessionals hebben vaak te weinig tijd om zich te verdiepen in de tools die hen worden aangereikt. Behalve als die techniek hun werkprocessen optimaal ondersteunt. Met BI maak je het doel én effect van de techniek zichtbaar. Je slaat ermee de brug tussen IT en de zorg én tussen cliënt en zorgprofessional d.m.v. een prettig zorgproces. Zo wordt het nut van technologie meer zichtbaar en krijg je je zorgcollega’s mee in het transformatieproces. Het worden gemotiveerde gebruikers, en dat vergroot het werkplezier voor iedereen.

BI geeft context aan het zorgproces

Data zijn gegevens die worden verzameld door apparaten. Denk aan puntoplossingen voor bijvoorbeeld alarmering, monitoring, toegangscontrole en leefcirkels. Ook de smartphones van de zorgprofessionals verzamelen data. Wij zetten die data om in concrete inzichten: business intelligence. BI geeft context aan het actieve zorgproces rondom een cliënt of bewoner.

Eén tool verzamelt alle inzichten

Eurocom ontwikkelde een BI-tool voor alle gebruikers van de zorgoplossing op basis van Open Care Connect. Dit BI-dashboard staat in de OCC | Service Portal en geeft inzicht in meldingen van cliënten of bewoners in de afgelopen periode. Bijvoorbeeld de afgelopen week, maand of 3 maanden. Met filters haal je data naar boven die van belang is voor jouw specifieke rol: locatiemanager, teamleider of niveau 5 verpleegkundige IT-manager, innovatiemanager.

Je kunt in de BI-tool bijvoorbeeld data over escalaties verzamelen: situaties waarin medewerkers een alarm niet beantwoorden waardoor dat naar de hele afdeling gaat. Hoe komt dit? Zijn er op die momenten te weinig medewerkers? Je kunt inzichten over onrust combineren met gegevens over bewoners, bezoekers en zorgprofessionals. Hoe komt het dat er op dinsdagmiddag meer onrust is? Is er misschien te veel of juist te weinig bezoek? Of ligt het ergens anders aan? Gebeurt dit ook op andere locaties of afdelingen? En kunnen of moeten we er iets aan doen?

Met de inzichten uit het dashboard herken je patronen, trends en uitzonderingen. Zoals het soort en het aantal meldingen per dag, per week of per maand. En vergelijk je data tussen afdelingen en locaties. Door zaken te objectiveren, kijk je er vanuit diverse invalshoeken naar. Je kunt gericht verbeteracties toepassen en eventueel toetsen. Niet alleen vanuit gevoel, maar vooral ook op basis van objectieve informatie.

Unieke tool voor iedereen in de keten

Het uniek van onze BI-tool? Dat het toegankelijk is voor iedereen in de keten! Van IT-manager en zorgmanager tot zorgprofessional. Heel transparant dus. Uniek is ook dat we de tool ontwikkelden vanuit de behoeften van zorgmedewerkers. Dat is altijd ons uitgangspunt bij de (door)ontwikkeling van onze oplossingen. De informatie ondersteunt hun werkprocessen. En derde unieke punt is dat we één omgeving hebben gemaakt voor álle locaties van een organisatie. Dat maakt het voor bijvoorbeeld zorgmanagers wel heel makkelijk om vergelijkingen te maken tussen locaties.

En de bewoner dan?

En wat merkt de bewoner ervan? Veel! Want met inzichten uit de BI-tool pas je de zorgbehoefte nóg beter aan op de individuele bewoner. Bijvoorbeeld door een activiteit te organiseren op het tijdstip dat de meeste dwaalmeldingen voorkomen. Of dit werkt? Dat zie je terug in de BI-tool, aan het aantal dwaalmeldingen. En zo kan je op allerlei manieren werkprocessen bijsturen. De bewoner krijgt de bewegingsvrijheid die hij of zij aankan en krijgen een stukje zelfstandigheid terug.

Meer informatie

Wil je weten meer weten over de kracht van BI voor jouw organisatie? Neem dan contact op met een van onze consultants.

 

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.