Pieter van Weijen heeft een missie. Hij wil iets achterlaten dat de mensheid verder brengt. Namelijk: dat de gezondheid weer centraal komt te staan in dit verkokerde zorglandschap. “Want als je weet dat de dubbele vergrijzing op je afkomt, dan weet je ook dat je het anders moet organiseren.” Die verandering wil hij teweegbrengen met inn4cure.
Beluister de podcast, waarin Tom van ’t Hek in gesprek gaat met Pieter van Weijen. En lees hieronder alvast de samenvatting.
‘Connected-care’-diensten
Inn4cure biedt ‘connected care’-diensten aan zorgvragers en zorgverleners. Met deze diensten helpt het bedrijf mensen om thuis beter om te gaan het hun chronische ziekte of, nog beter, om gezond te blijven. Mensen kunnen de gegevens delen met familie, vrienden en zorgverleners. Zo ontstaat een netwerk van steun en zorg en belanden minder mensen in de zorg.
Na zijn studie Bedrijfseconomie wist Pieter niet goed wat hij wilde doen. Hij ging voor Shell werken. Na een lange carrière in de financiën, onder meer bij Philips, werd hij interimmanager. In die tijd werd hij ook directeur van een innovatiecentrum in de zorg. “Ik denk dat daar het zaadje is geplant om iets te gaan veranderen in de zorg”, zegt hij er zelf over.
Zelf-innoverend vermogen
Volgens Pieter ontbreekt het de zorg aan zelf-innoverend vermogen. “Daardoor loopt de zorg achter bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Er komt geld binnen. Maar verzekeraars kijken met de kaasschaaf dat het niet meer mag kosten. Als je er een markt van zou maken – mijn ultieme droom, niet vanwege het kapitalisme maar vanwege kwaliteit – dan krijg je een sector die bezig is met de maatschappij en daarop acteert en reageert.
Verandering kost tijd, weet Pieter, zeker in de zorg. “Toen ik aan de slag ging voor het innovatiecentrum in de zorg, kwam ik er snel achter dat informatietechnologie in de zorg minimaal was, met name in de care (de ziekenhuizen).” Dat terwijl IT veel kansen biedt. “Als je data verzamelt, dan weet je waar het over hebt. Dan kan je uiteindelijk toe naar vraagsturing, ook op afstand. Je kan als zorgprofessional dan je cliënten coachen om gezond te blijven. Het kost 10 tot 15 jaar om IT te integreren in de primaire zorgprocessen. De gemiddelde verpleegkundige of arts weet niet wat er allemaal kan.”
Digitaal ontsluiten
Een uitdaging daarbij is dat de zorg nogal is verkokerd. “Maar thuis heb je geen kokers, thuis leef je. Thuis moet je je gezondheid ondersteunen in plaats van je ziekte. Dat is een systeemverandering. We moeten beseffen dat we verantwoordelijk zijn voor onze eigen gezondheid. En dat dit thuis begint en niet bij een ander ligt. We bekijken nu hoe we thuis digitaal kunnen ontsluiten voor élke zorgvorm.”
“Onze rol? Wij optimaliseren processen. We zitten aan tafel bij klanten en vragen: “Wat is nou jullie primaire proces?’ En we halen data op. Sommigen denken dat door technologie de menselijke factor eruit gaat. Maar wij zeggen: juist ómdat je die data hebt, hoef je bepaalde handelingen en ondersteuning niet meer te verrichten. Dan krijg je veel meer tijd voor het echte contact.”
Weerstand
Verandering gaat niet zonder weerstand, weet Pieter. “We komen vaak tegen dat de verpleegkundige met wie we aan de slag gaan, in eerste instantie zegt: ‘Deze technologie gaat tussen mij en de patiënt in staan.’ Maar als je kijkt naar wat we hebben gedaan voor het Maasland Ziekenhuis: daar kunnen ze van 4 polibezoeken per jaar naar één ongepland polibezoek. Dat is beter voor patiënt én verpleegkundige. Als een patiënt pas in het ziekenhuis wordt gemeten, weet je pas dán hoe het gaat. Met de technologie kan een patiënt thuis verantwoordelijk worden gemaakt voor zijn gezondheid.”
Dat is een omslag, beseft Pieter. “In het Westen zijn we gewend om dat wat ons mankeert, op het bordje van de professional te leggen. Dat patroon moeten we doorbreken, bij de professional én de cliënt. Als zorgprofessional moet je de ruimte krijgen om dit bespreekbaar te maken met de cliënt. Vandaaruit zul je samen op pad moeten gaan. De cliënt moet wél merken dat hij er iets aan heeft.”
Belangrijke ontwikkeling
Pieter vindt dit de mooiste reis die hij tot nu toe heeft gemaakt. “Ik ben met allemaal heel interessante mensen bezig een belangrijke ontwikkeling in de maatschappij voor elkaar te krijgen. Namelijk dat gezondheid weer centraal komt te staan. Daar krijg ik veel energie van. In onze Westerse wereld slaan we door in het genot dat we uit bezit halen. Ik heb veel liever dat we als mensen, als sociale wezens, geïnteresseerd zijn in elkaar en verbonden zijn met elkaar.”