Steeds meer cliënten van Laurens Thuiszorg in de regio Rotterdam hebben persoonsalarmering met digitale toegang. Verzorgende-IG Joyce Vijbel is positief over de oplossing: “Het werkt veiliger én scheelt kostbare aanrijtijd.”
Laurens heeft 90 thuiszorgteams in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Lansingerland, Barendrecht en Hoogvliet. Het zijn kleine teams van (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden. Met deze digitale zorgoplossing – op basis van Open Care Connect – digitaliseert Laurens Thuiszorg het hele proces van woningtoegang en alarmopvolging. In totaal krijgen circa 1.000 cliënten voor de zomer een slim slot of een slimme sleutelkluis. Op basis van het type deur wordt gekeken welke oplossing werkt. Eurocross, CSI Service en Eurocom mét de zorgopvolging van Laurens zijn samen verantwoordelijk voor deze dienst.
Veiliger en sneller
Joyce Vijbel is VIG’er in de gemeente Lansingerland, Berkel en Rodenrijs. Daarnaast is ze tijdelijk actief in het belteam van Laurens Persoonsalarmering. Haar eigen ervaringen met de digitale oplossing zijn tot nu toe positief. “Het werkt fijn, want ik hoef niet meer met sleutelbossen over straat. Dat is veiliger én het versnelt mijn werk. Ik hoef ’s morgens niet eerst naar kantoor om sleutels op te halen, maar kan voor de planmatige zorg direct naar mijn eerste cliënt.”
Toegang tot de woning
De werktelefoon geeft toegang tot de woning van de cliënt. Joyce: “Is het een slim slot, dan plaats je de telefoon bij het slot. Je opent de app op de telefoon en voert je persoonlijke code in. Daarna bevestig je het adres en opent de deur. Dat werkt ook zo met de digitale sleutelkluis, met dit verschil dat je de deur vervolgens opent met de sleutel uit de kluis. Tot nu toe hebben we voor het slot en de kluis aparte apps. Het zou mooi zijn als dat één app werd, zodat je niet steeds hoeft te schakelen, we hebben er echt wel even aan moeten wennen, maar inmiddels kunnen we er prima mee overweg.”
Alarmopvolging bij calamiteit
Bij een calamiteit drukt de cliënt thuis op de knop van de alarmzender, die om de hals, aan de kleding of om de pols kan worden gedragen. Joyce: “De alarmcentrale doet de triage, waarna zij contact opnemen met een zorgmedewerker van ons die op dat moment werkt en in de buurt is. Deze medewerker krijgt door wat er aan de hand is en gaat er direct op af. Ook hiervoor geldt dat we nu niet meer eerst naar kantoor hoeven om de sleutel op te halen. Dat scheelt kostbare minuten, vooral als je op dat moment aan de andere kant van het dorp ben. Na werktijd en in het weekend gaat de melding naar Spoedzorg Rotterdam, waarin we samenwerken met Aafje en Lely Zorggroep.”
Kwaliteit van zorg
Als lid van het belteam krijgt Joyce veel vragen over de digitale toegang en persoonsalarmering. “Mensen vragen bijvoorbeeld of het systeem wel veilig genoeg is. Kunnen andere mensen niet makkelijk naar binnen? Dan vertel ik dat het systeem écht veilig is en dat het een voordeel is dat we niet meer met sleutels hoeven te lopen. Ook vertel ik dat we voortaan sneller ter plekke zijn.”
Joyce krijgt ook veel vragen over de abonnementskosten van de persoonsalarmering, inclusief digitale toegang. “De maandelijkse kosten hangen af van de eventuele vergoedingen van de zorgverzekeraar. Ik adviseer daarom te informeren bij de eigen zorgverzekeraar. Het is belangrijk dat deze oplossing voor iedereen betaalbaar wordt, omdat het bijdraagt aan de kwaliteit van onze thuiszorg.” Kortom, werk aan de winkel voor de zorgverzekeraars.
Meer weten over de voordelen die Open Care Connect biedt voor de thuiszorg? Neem contact op met een van onze adviseurs!